Dragobete aka fiul Dochiei

image

Cine sunt frate ăștia și ce vor de la noi? Este ora 11, pe facebook nicio postare despre dragoste și cât este ea de frumoasă. A trecut ziua aia, pe 14 Februarie s-a sărbătorit, împreună cu o sarma și niște țuică, ca americanu’.
Românu’ ține foarte mult la tradiții. Cred că cel mai tare ține la petreceri, mâncare și băutură, dar trebuie să existe întotdeauna un pretext pentru asta. Nuntă, botez, moț, Paște, Craciun, revelion, onomastică. Și cum sărbătorile nu sunt niciodată suficiente, românu’ și-a însușit și alte sărbători, le-a împrumutat de la americani. Fire adaptabilă din sine, românu’ care prezintă numai calități, a cam uitat de vechile tradiții. Când poți da copy paste, de ce să îți mai bați capul în a-ți promova vechile valori?
Pe scurt, pentru cei care nu știu despre ce este vorba, Dragobetele este sărbătorit astăzi, 24 Februarie, nu de alta, dar poate citește cineva peste o lună și se aducă de iubit, așa, fără motiv.
Dragobetele este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat extrem de frumos și foarte iubăreț. Se spune că cei care se întâlnesc astăzi se vor iubi fără probleme tot anul. Dragobetele este și un zeu al bunei dispoziții, deci vești bune, mâncare și băutură, doar că pe vremuri totul era decent.. Da, cred că din acest motiv nu s-a perpetuat treaba. Ca și tradiție, tinerii se logodeau simbolic sau se făceau frați de sânge. Se mai și alergau și dacă se plăceau, se sărutau în public. Asta mai dimineața așa, seară toată lumea era pusă pe petrecut. Cred că de-aia nu are succes acestă sărbătoare, dimineața trebuie să muncim.
Este trist că ne pierdem zi de zi identitatea ca și popor. Ne este mai comod să facem cum fac alții. Poate mă repet, dar cu drag vă zic, iubiți-vă mult! Dacă aveți noroc, ține tot anul. 🙂

Advertisements