Respectul.

image

Cine mai e și ăsta și cu ce se mănâncă? Toată lumea vrea respect. Mulți au impresia că îl și oferă dar de foarte multe ori se înșală și oferă ceva asemănător dar nu prea. Ce înseamnă să respecți?
Primele reguli de bun simț le-am învățat de când eram mici. Și anume salutul. Multora le-a intrat în reflex să salute pe când alții uită total de acest aspect și așteaptă să fie salutați dar nici măcar nu clipesc când vine vorba de răspuns, care da, se cere și care definește omul din spatele-i până la urmă. Chestiuni elementare, zic. Dar nu singurele ce caracterizează acest termen în totalitate, respectul, că de el vorbeam.
De exemplu. Vorbești să faci o treabă cu cineva, cumva. În funcție de relație, adică de prietenie, muncă, amoroasă, termenii problemei se pot modifica.
Și anume. Treaba între prieteni. De când cu telefoanele mobile programele de “ieșeală” se pot modifica constant, mai ales între prieteni. Hai să mergem acolo, ba nu, acolo. Dacă cineva, cumva nu va mai putea ajunge nu este nicio problemă, atâta timp cât anunță deși anumite planuri au fost prestabilite, gen, Sâmbăta ieșim la 10 cu x și y. Și aici pot apărea divergențe de tot felul, dar important este să te anunți, că așa e normal și respectuos.
Când vine vorba de iubire, termenii sunt puțin diferiți. Planurile comune se pot amâna până la un moment dat, maxim o zi înainte, spun eu, alții poate spune că e târziu, eu zic că așa e permis. Pot apărea și chestiuni foarte imporante cu câteva ore înainte, gen boli, accidente, etc, altfel e lipsă de respect. Nu poți face niște planuri cu cineva și cu două ore înainte să le amâni că a intervenit ceva așa din senin. Mai bine nu îți mai faci niciun plan comun și ieși de unul singur decât așa. Da, lipsă de respect!
La muncă treaba e simplă. Zici și faci, nu există altă cale, indiferent cât respect ai sau nu față de munca ta, deși nația noastră este foarte dedicată muncii, orice s-ar spune. Morți, copți noi mergem la muncă, nu de alta, dar dacă vin alții și ne iau locul…
Returnarea apelurilor telefonice, sms-urilor, conversațiilor on-line de orice gen este imperios necesară dacă vrem să arătăm respect. Indiferent că se întâmplă peste ceva timp, important este să se întâmple. Sau, dacă ești în mijlocul unei conversații, de orice gen, este frumos și respectuos ca atunci când o părăsești să și saluți, chiar dacă vei reveni în câteva ore!
Și acestea sunt doar câteva exemple care îmi vin acum în minte. Trăim în altă eră, o eră care ne permite să fim mult mai flexibili din multe puncte de vedere, dar nu și din punct de vedere al respectului, care s-a pierdut și este foarte greu de găsit! Vorba aceea, ce ție nu îți place, altuia nu-i face! Expresia elementară care poate ajuta în orice tip de relație! Numai bine! Respect!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s