Oceanul Atlantic.

După o noapte mult prea lungă și mult prea rece, pe alocuri, a urmat un drum care părea că nu se mai termină până la Marrakesh. Dar pentru că aventura nu este aventură decât atunci când dai de necaz, ce credeți, a început să fiarbă apa la motor. Nu le am cu mecanica, dar cum toți băieții s-au adunat în jurul problemei, mi-am dat seama că nu e de bine. Și mai aveam cam zece ore de mers. Ne pregăteam deja psihic pentru o noapte în autocar, că aveam clar nevoie de o cireașă pe tort. Și totuși, nu a fost să fie, am ajuns extenuați la destinație după douăsprezece ore. Am dat o tură prin piață, am mâncat ceva cât de cât comestibil la o pătrime din prețul de pe “traseu”, ne-am făcut un duș pe repede înainte, între timp a venit și apa caldă, și somn. Urma o altă zi în care mergeam pe drumuri, dar avea să fie mult mai relaxantă.
După un somn bun de maxim șase ore, am plecat către Oceanul Atlantic. Eram tare nerăbdători să mai mergem cu microbuzul!
Marocanii vor să facă bani din orice, așa că exploatează tot ce prind ca să obțină ceea ce își doresc. Îți cer bani și dacă îi pozezi, cum a fost cazul și la prima oprire către ocean.

image

După cum puteți sesiza, în spatele nostru, pe crengile copacului, stau cumințele niște capre. Acestea sunt cocoțate în copac zi de zi, și tot zi de zi turiștii se opresc pentru a face fotografii. Proprietarul obține o fabuloasă sumă de 7,8 euro pentru această afacere. Turistul se bucură că nu a murit prost și a văzut cum caprele știu să facă echilibristică. Evident că iar am făcut o mie de poze.. Și voi ați face la fel :).
Nu a durat mai mult de zece minute și back on the road! Următoarea oprire a fost la o mică cooperativă unde se face uleiul de argan. Marocul este foarte cunoscut pentru exportul de ulei de argan care poate fi folosit în scopuri cosmetice cât și medicinale. Pot spune că a fost o vizită tare impresionantă.
Uleiul se face manual 100%. Produsul finit se obține greu după ce trece prin trei procedee.

image

Doamnele de acolo nu au uitat să zâmbească, chiar dacă le lipseau câțiva dinți și chiar dacă munceau din greu pentru tot ceea ce le lipsește.
Ne-au permis să le și ajutăm. Era să rămânem fără degete, sistemul lor fiind unul rudimentar, spărgeau cu piatra coaja care ascundea fructul ce urma să fie bine stors.
După ce ne-am încărcat cu zâmbete frumoase și ne-am descărcat de niște dirhami buni pentru a putea beneficia de adevăratul ulei de argan, am pornit din nou la drum.
Oceanul este foarte frumos. Eu iubesc marea așa că nu aș avea cum să îl descriu altfel decât ceea ce înseamnă pentru sufletul meu. Nisipul fin ne-a mângâiat tălpile. Apa rece ne-a înghețat degetele, dar ne-am distrat. Am simțit o relaxare maximă.

image

Cum să nu te bucuri când constați că ești super norocos. Ai tot ce vrei și mai mult!
După plimbare și înainte de apus am fost să mâncăm. Piața de pește arăta deplorabil, semăna foarte bine cu ghena din spatele blocului meu plus un iz puternic de pește, dar acolo am mâncat cel mai bine din toată țara. Șapte sau opt feluri de pește și fructe de mare ne-au bucurat simțurile. Raiul pe pământ vă spun, rai. Se poate vedea și pe fețele noastre.

image

Poza a fost făcută înainte de a mânca, după nu mai aveam cum, credeți-mă!
După amiaza ne-am petrecut-o pe plajă, la apus. Soarele ne-a bucurat pentru ultima oară sufletele și a lăsat în urma lui o răcoare de nedescris.

image

Așa că ne-am întors la microbuz și am plecat încet către cazare. Traficul este unul de-a dreptul haotic. Dacă nu dai flash-uri și nu stai cu mâna pe claxon non stop înseamnă că nu conduci. De traversat chiar nu contează, nici nu știu de ce mai există trecerile de pietoni. Sunt mulți și sunt peste tot, inclusiv bicicliști și motocicliști.
Am ajuns cu bine, cu greu, după o zi superbă. Urma ultima zi înainte de plecare.. Marrakesh și ale sale minunății.. Dar asta în ultimul episod ce așteaptă să vă încânte curând..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s